Allergológia

Az utóbbi években megsokasodott az allergiás betegek száma. Ez összefüggésbe hozható a stresszes, mozgásszegény életmóddal, a rengeteg kemikáliát tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával, a jelentős környezeti szennyezettséggel. Már kisgyermek korban megjelennek az allergia első tünetei a bőrön lévő száraz területek formájában.

Allergológia

Az utóbbi években megsokasodott az allergiás betegek száma. Ez összefüggésbe hozható a stresszes, mozgásszegény életmóddal, a rengeteg kemikáliát tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával, a jelentős környezeti szennyezettséggel. Már kisgyermek korban megjelennek az allergia első tünetei a bőrön lévő száraz területek formájában.

Góc vizsgálatok

A szervezetben zajló idült gyulladás hátrányosan befolyásolja a szervezet egészét. A leggyakoribb góc folyamat az idült mandulagyulladás, gócos fogak, idült epehólyag gyulladás miatt kialakuló fáradékonyság, hajhullás, bőrkiütés, pattanásosság, bizonytalan hasi panaszok, nőgyógyászati gyulladások, prosztata gyulladás, vese gyulladás, ízületi panaszok.

  • Teljes vérkép, teljes vizelet, májfunkció, vesefunkció, koleszterin, triglicerid, We, CRP vizsgálat
    • Immun elfo vizsgálat (Immunoglobulinok szintjének meghatározása)
  • Streptococcus ellenanyag szint meghatározás
  • Száj-garat váladék mikrobiológiai tenyésztése
  • Candida vizsgálat (ellenanyag meghatározás bőrpróbával, tenyésztéses vizsgálat)
  • Orrmelléküreg ultrahang vizsgálat

Szükség lehet hasi ultrahangvizsgálatra, fogászati, nőgyógyászati, urológiai góc vizsgálatra. Ezek a vizsgálatok a Gáspár Medical Centerben történnek időpont egyeztetés alapján.

Allergia vizsgálatok

Az utóbbi években megsokasodott az allergiás betegek száma. Ez összefüggésbe hozható a stresszes, mozgásszegény életmóddal, a rengeteg kemikáliát tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával, a jelentős környezeti szennyezettséggel. Már kisgyermek korban megjelennek az allergia első tünetei a bőrön lévő száraz területek formájában. Ez az atópiás dermatitis. Atópiás menetelésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor az atópiás dermatitis után kialakul az asztma, később az allergiás nátha, étel allergia, rovarcsípés allergia, gyógyszer allergia, fém allergia. A táplálék felszívódás zavarai közt szerepel  a táplálék intolarencia, glutén és laktóz érzékenység.

Légúti allergének vizsgálata

Légúti allergiás betegség főképp allergiás nátha formájában jelentkezik. A panaszok lehetnek orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokviszketés, fülviszketés, szemkönnyezés és viszketés. E panaszok jelentkezhetnek szezonálisan vagy egész évben.  Az allergia miatt a felső légúti nyálkahártya, különösen az alsó orrkagylók hiperreaktivitása alakulhat ki, amely orrcsepp függőséghez vezethet. A légúti allergiás beteg kivizsgálásának egyik alkotóeleme a bőrpróba.

Az alkaron törénik a vizsgálat. Prick tesztnek hívják, mivel a felvitt allergéneket prickeléssel visszük a bőrbe. A vizsgálat minimális kellemetlenséggel jár, 3 éves kortól elvégezhető. Az eredmény 15 perc után leolvasható. A táblázatban látható allergének ún. indoor (házon belüli): háziporban lévő atkák, penészgombák, állati hámantigének (állati szőrök), párnában lévő tollkeverék és outdoor (házon kívüli): pollenek, gomba spórák.

Étel allergének vizsgálata

Az étel allergiás beteg az elfogyasztott táplálék mennyiségétől függetlenül típusos tüneteket él meg: ajkak, nyelv, garat duzzanata, hasi görcsölés, hányinger, hasmenés, tenyér és talp viszketés, orrfolyás, tüsszögés, nehézlégzés, anafilaxiás sokk alakulhat ki.

A vizsgálat az alkaron történik prickeléssel.  A táblázat tartalmazza a vizsgált allrgéneket. Egyébb étel allergének vizsgálatára is lehetőség van. Vérből a specifikus immunoglobulin szintek meghatározásával kapunk választ az étel allergiára.

Étel intolarencia vizsgálat

A glutén és a laktóz érzékenységet vérből állapítjuk meg. Az immunogolbulin G szintek meghatározása szintén vérből történik. A betegek típusos panaszai a hasi fájdalmak, puffadás, rendszertelen széklet, fáradékonyság, gyengeség. Gyakran társul egyébb allergiás betegséggel.

Tartósítószerek allergia vizsgálata

A háton bőrére felvitt tapaszokkal (epicutan teszt) történik a tartósítószerek vizsgálata. Étel intolarencia esetén a vizsgálat elvégzése javasolt. A vizsgálat menetét lásd a fémek allergiavizsgálatánál.

Fémek, fogászati anyagok vizsgálata

A fogászatban alkalmazott fémek, ragasztók, tömőanyagok, stb. okozhatnak a fogínyen, szájnyálkahártyán, nyelven helyi gyulladást vagy generalizálódhatnak , a provokáció helyétől távol is gyulladás léphet fel, mely főként bőrelváltozásban jelentkezik. A leggyakoribb allergének a nikkel, palládium, akrilátok. A nikkel ötvözőanyagként gyakorlatilag minden használati tárgyunk, bizsuk alkotórésze. A palládium a korona anyagában lehet. Gyakran előfordul arany, perubalzsam érzékenység. Minden fogászati pótlás előtt javasolt elvégezni a fémek, fogászati anyagok allergia vizsgálatát.

A vizsgálat (epicutan teszt) a hát bőrére felvitt tapaszokkal történik. A tapaszok eltávolítása, leolvasás 2 nap után. A próba végső értékelése és a dokumentáció kiadása 1 héttel a felhelyezés után történik. A táblázatokban látható, mely allergénekre történik a vizsgálat.

Kontakt allergének (európai standard sor) vizsgálata

Bőrünk, nyálkahártyánk különféle szerves vagy szervetlen anyaggal érintkezik. Az irritáció helyén gyulladás lép fel, de ha az immunrendszer sejtei túlreagálják az idegen anyagot, akkor a szervezet más részén is, a kontaktustól távol gyulladás lép fel. Az érzékennyé vált szervezetben később egészen kis mennyiségű allergénnel való találkozás után súlyos allergiás reakció léphet fel. Ezt nevezzük szenszibilizációnak. A leggyakoribb környezeti kontakt allergéneket tartalmazza a vizsgálat. Elvégzése javasolt különféle bőrkiütésekben (ekcéma, urtikária, stb.).

A vizsgálat és értékelése a fogászati anyagok és fémek vizsgálatához megegyezően történik.

Gyógyszerek allergia vizsgálata

Lehetőség van epicutan teszttel kimutatni antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, helyi érzéstelenítők elleni túlérzékenységet. A táblázat tartalmazza a vizsgált allergéneket.

Rovarméreg allergia vizsgálata

A vizsgálat vérből történik. Meghatározásra kerül a darázs és méh méreg elleni ellenanyag szint (specifikus IgE).

Immunológiai vizsgálatok

Antinukleáris antitest vizsgálatok meghatározása vérből. A vérvétel a Gáspár Medical Centerben történik. Itt nyílik lehetőség a társszakmák konzíliumára, ultrahang,stb. vizsgálatokra.

Kezelések

A hagyományos (szakmai protokollok szerint) kezeléseken túl allergiás nátha, asztma, ekcéma, étel intolarencia gyógyításában kiváló hatásfokkal alkalmazzuk a lágylézer és biomágnes rezonancia kezeléseket. A hagyományos és alternatív kezeléseket kombinálni lehet. Az alternatív kezelésekkel csökkenthető a bevitt gyógyszerek mennyisége, alkalmazhatóak terheseknél, gyógyszerallergiásoknál.

Softlaser (lágylézer) kezelés

A kezelés az orrnyálkahártyán egy speciális az orrba helyezett üvegtölcséren keresztül történik. A kezelés időtartama 3-3 perc. Elve a rhinolight kezeléssel megegyezik. A lézer kezelés hatására az orrnyálkahártya duzzanata csökken, megszűnik az orrfolyás, orrdugulás.

Biomágnes rezonancia terápia

A kezelés computer által vezérelt. Hatására a bőrben, légutakban, gyomor-bélnyálkahártyán csökken a gyulladás. A kezelés kb. 30 percig tart, 6-8 alkalom javasolt.

Immunterápia

Allergiás náthában szenvedőknél lehetőség van a szervezetet felkészíteni a panaszokat kiváltó allergénnel szemben. A 3 éven át végzett immunterápia már az első évben a panaszok csökkenésével jár, ezután öt éves védettséget biztosít. Az immunterápiás készítmények receptre írhatóak fel, a megbeszélt séma alapján a kezelést otthon lehet végezni.

Kapcsolat

Elérhetőségeink

Cím: 1133 Budapest, Hegedűs Gyula utca. 91. 9. emelet 1. Kaputelefon: 3910 és harang jel
 

Telefon: +36 1 801 2848, +36309428738

E-mail: info@1st-dent.hu

Rendelési idő:
Hétfő-Péntek: 9-19h
Egyeztetés alapján hétvégén is.

Betegfogadás bejelentkezés alapján!

Kérjen visszahívást!