FOGPÓTLÁS A 21. SZÁZADBAN

A harmadik ikszen túl egyre többször kötünk ki a fogorvosi rendelőben. Egy-egy fog elvesztése még kibírhatónak tűnik, de egy idő után könnyen azt vehetjük észre, hogy alig tudunk rágni. Jönnek a koronák, a hidak, rosszabb esetben a kivehető protézisek. De mi van, ha hallani sem akarunk ezekről a megoldásokról? Ilyenkor jöhetnek szóba a mű foggyökerek, az implantátumok, amik már tényleg kísértetiesen hasonlítanak egy valódi fogra.

Néhány fog elvesztése után már egészen fiatalon eljuthatunk odáig, hogy nincs más megoldás, mint a hidak felhelyezése vagy a kivehető műfogsor – illetve így volt ez nagyon sokáig. A hiányzó fogakat ugyanis nagyon fontos pótolni, nem csak esztétikai szempontból. „Nagyon sok gyomor-és bélprobléma adódhat a foghiányból, mert így nem tudjuk megfelelően szétőrölni az ételt, darabosan nyeljük le, ami megterheli az emésztőrendszert” – mondja dr. Balogh István fogorvos. A protézistől viszont nagyon sokan ódzkodnak, főleg a fiatalok, a hidak felhelyezése pedig az ép fogak lecsiszolásával jár. Ezeknél tartósabb, modernebb, de jóval drágább eljárás az implantátumok behelyezése.

Műtét, de nem fájdalmas

Az implantátum egy mű foggyökér, amit szájsebészeti műtéten helyeznek fel a fogínybe. Van, akinél csontpótlás is szükséges, hogy később az implantátum megfelelően be tudjon csontosodni a helyére, és ne mozduljon el. „Ez egy ambuláns műtét, és még akkor sem fájdalmas, ha csontpótlásra van szükség. A műtét után valakinek fáj, valakinek nem, de fájdalomcsillapítóval ez is orvosolható” – nyugtat meg a fogorvos.

Az implantátumok egyik legnagyobb előnye, hogy az ép fogakhoz nem kell hozzányúlni, miközben felhelyezik őket. „Ha hidat teszünk fel, akkor a szomszédos jó fogakat le kell csiszolni. Ha közben megsérül az ideg, akkor azt is ki kell venni. Később időről időre a koronákat is cserélni kell, ahogy az íny húzódik fel. Az implantátumok viszont sokkal stabilabbak, jó esetben egy életen át a helyükön maradnak. Arra is van lehetőség, hogy a korona ne felragasztva, hanem felcsavarozva legyen az implantátumra. Így, ha megsérül a kerámiaborítása, csak le kell csavarozni, kijavítani, és visszacsavarozni – míg a hídnál a teljes fogat le kell venni és újat csináltatni” – magyarázza szakértőnk.

Az implantátum egy vagy több hiányzó fogat is helyettesíthet. Ha több fogat kell pótolni, nem kell annyi implantátum, ahány fog hiányzik. „Alsó fogsornál 4, felsőnél 6 implantátumra általában egy komplett hidat rá lehet tenni, de minden esetben egyedileg át kell beszélni a lehetőségeket” – mondja a fogorvos.

Egy életre választunk

Az implantátum-behelyezés nem egy gyors folyamat. A műtét után 3, 6 vagy akár 8 hónapba is telhet, amíg a mű foggyökér becsontosodik a helyére. Ezután kerülhet rá a titánból készült fej, majd a korona, és lehet ténylegesen rágni vele. Már a behelyezés megtervezése is nagy körültekintést igényel. „Először panorámaröntgent készítünk, hogy meghatározzuk, hova kerüljön az implantátum. Ennél még pontosabb, ha háromdimenziós CT-t csinálunk. Mi minden olyan esetben, amikor bármilyen kockázatot látunk, emellett döntünk” – mondja dr. Balogh István.

Az sem mindegy, hogy milyen implantátumot választunk. Rengeteg különböző márka létezik, és nagyon sok bizonytalan eredetű, után-gyártott változat is van a piacon. Utóbbiaktól óva int a fogorvos. „Az eredeti, márkás termékek mögött rengeteg munka, fejlesztés és évtizedes tapasztalat van. Az ilyen implantátumokhoz adnak tanúsítványt: ez egy kis kártya, amibe be van ragasztva a steril implantátum gyártási száma és méretei. Ha gond van vele, bárhol vagyunk a világon, bármilyen fogorvos tud rajtunk segíteni, mert tudja, mi van a szánkban. Ha kiesne, ingyen kicserélik. Az után-gyártott változatok jóval olcsóbbak, de közel sem olyan minőségűek, mint az eredeti márkák, és nincs rájuk semmilyen garancia sem. Sokszor egy pincében, hozzá nem értő emberek esztergálják össze őket” – figyelmeztet a fogorvos.

Vigyázni kell rá

Egy jó minőségű és profin behelyezett implantátum egy életre szól – persze csak akkor, ha vigyázunk rá. Fokozottan kell figyelni a szájhigiéniára, mert ez egy spirálszerű szerkezet, amin keresztül a baktériumok egészen mélyre juthatnak. „Az implantátum körüli szövetek gyulladásba kerülhetnek. Ezt meg kell állítani, mert megtámadhatják a csontot, és kilazulhat az implantátum. Ha a fájdalom elmúlik, akkor is el kell menni vele fogorvoshoz, mert maga a gyulladás attól még ott marad, de diódalézerrel nagyon szépen meg lehet gyógyítani” – magyarázza dr. Balogh István.

A cukorbetegeknek és a dohányosoknak még jobban oda kell figyelniük. A diabéteszeseknél a jól beállított vércukorszint, a dohányosoknál a gyakori és megfelelő fogmosás megelőzheti a problémákat. Emellett rendszeresen – eleinte félévente, később évente – kontrollra kell járnia annak, akinek implantátuma van.

Mire figyeljünk?

  • Ne kuponok és egyéb akciós hirdetések alapján válasszunk rendelőt! Járjunk utána, hogy az adott rendelő jó hírű, jól felszerelt-e, és van-e egy profi csapatuk, amelyik implantátumokra is szakosodott.
  • Ha a fogorvos egyből be akarja tenni az implantátumot, inkább menjünk át máshova, ahol körültekintően megvizsgálnak, és megtervezik velünk együtt az egész folyamatot.
  • Tájékozódjunk, mennyi lesz a végösszeg! Ha meghirdetnek egy implantátumot adott összegért, az nem jelenti azt, hogy annyit fogunk fizetni a végén, hiszen ez egy több részből álló folyamat. Tudjuk meg, pontosan mennyit fogunk fizetni, mire ténylegesen rágni tudunk az implantátummal.
  • Olyan helyen csináltassuk az implantátumot, ahol eredeti termékekkel dolgoznak, és gyártási számmal ellátott tanúsítványt adnak.
  • Ha több implantátumot is behelyeztetünk, azok legyenek egységes márkájúak, mert mindegyiknek más a terhelhetősége.
  • A fix összegért meghirdetett implantátumokkal legyünk óvatosak! Az ár alapvetően a márkától függ. Egy eredeti márkájú termék átlagosan 250 000 Ft-ba kerül, és nem feltétlenül kell annyi implantátumot beültetni, ahány fog hiányzik.

Kapcsolat

Elérhetőségeink

Cím:
1067 Budapest, Teréz körút 7.
Telefon:
+36-1-951-2145
+36-30-721-2978
E-mail:
info@1stdent.com
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-19h

Kérjen visszahívást!