Nem mindegy, mi van a szánkban

A CT-vel számos fogászati szövődmény megelőzhető. Sokáig csak a panorámaröntgen segítette a fogorvosok munkáját egy-egy beavatkozás előtt. Bár ez is elég pontos képet ad a szánk belsejéről, ez csak egy kétdimenziós felvétel. Forradalmi áttörést jelent a fogászatban a CT – computer tomográf – használata, ami már egy háromdimenziós, nagyon precíz leletet ad a szánkban uralkodó viszonyokról, megelőzve ezzel számos komoly komplikációt.

A fogászati kezeléseknél is előfordulhatnak komplikációk, szövődmények. Ha az orvos nem kap pontos képet a szánk belsejéről, akkor esetleg megsérthet egy ideget, ami akár részleges arcizom-bénuláshoz is vezethet. Az sem túl kellemes, ha egy szájsebészeti műtét vagy egy mű foggyökér – implantátum – behelyezése közben derül ki, hogy arcüreggyulladásunk vagy polipunk van, és nem lehet befejezni a kezelést. Többek között az ilyen „balesetek” megelőzésében segíthet a CT.

Implantátumoknál fontos a precizitás

A mű foggyökér behelyezésnél különösen fontos, hogy legyen egy nagyon pontos képe a fogorvosnak a szánk anatómiai viszonyairól, hiszen egyáltalán nem mindegy, hova kerül az implantátum. „A felső implantátumok behelyezésénél az arcüreg közelsége problémákat okozhat. Úgy kell dolgozni, hogy ne szakadjon be az arcüreg nyálkahártyája, és ebben a CT 3 dimenzióban elforgatható képe nagyon nagy segítséget nyújt, ahogy abban is, hogy még véletlenül se sértsünk meg idegeket. A legegyszerűbb eseteket kivéve implantátumok behelyezése előtt mindig kellene CT-felvételt készíteni” – mondja dr. Balogh István fogorvos.

Mivel a CT egy költséges berendezés, egyelőre nagyon kevés fogorvosi rendelőben van. Ha olyan helyen szeretnénk implantátumot csináltatni, ahol nincs ilyen készülék, érdemes egy másik rendelőben elvégeztetni a vizsgálatot. „Nagyon sok embernek van krónikus arcüreggyulladása vagy polipja, amiről nem is tud, de CT-vel fel lehet fedezni. Ez azért fontos, mert csak egészséges arcüregű pácienseknek szabad implantátumot behelyezni. Ha a CT kimutatja, hogy gond van, akkor egy fül-orr-gégészeti kezelés után már el tudjuk elvégezni a beavatkozást” – mondja a fogorvos.

A CT további nagy előnye, hogy számítógép által irányított implantátum-behelyezést is lehetővé tesz. A CT-felvétel alapján egy gép tud készíteni egy sablont, ami pontosan a szánkba illeszkedik. A gép ezután magától elvégzi a fúrásokat a sablonon bejelölt helyeken, és máris a helyére kerül az implantátum anélkül, hogy fel kellett volna vágni a fogínyt. Ez egy nagyon egyszerű, nagyon pontos, de egyelőre drága eljárás.

Ha rossz felé nő a bölcsességfog…

Nagyon sokszor előfordul, hogy a bölcsességfog nem kifelé nő, hanem vízszintesen eldőlve az állcsontban fekszik. Ilyenkor általában ki szokták műteni, hogy ne nyomja a többi fogat. „Főleg az alsó bölcsességfogaknál nagy veszélyt jelent, ha a fog hozzáér az ideghez. Ha képalkotó eljárás nélkül simán eltávolítják, akkor az orvos megsértheti az ideget, ami bénulást okozhat. Panorámaröntgennel fel lehet mérni, hogy a fog milyen közel van az ideghez, vagy egy felső fog valamelyik foggyökere belóg-e az arcüregbe, ill. van-e ciszta a foggyökéren, ami ráfekszik az idegre. Ha ilyesmi kiderül, akkor CT-t is kell csinálni, mielőtt a fogorvos ehhez hozzányúl. A háromdimenziós felvételen már pontosabban látszik, hogy tényleg benyúlik-e az arcüregbe a foggyökér, tényleg hozzáér-e az ideghez vagy csak két dimenzióban tűnt úgy. Jelenleg a CT adja a legpontosabb képet a szánkban lévő anatómiai viszonyokról” – magyarázza dr. Balogh István.

A fogmegtartásban is segít

Fogmegtartó kezeléseknél is hasznát vehetjük a CT-felvételnek. „20 éve még azt hittük, hogy egy foggyökérben csak egy gyökércsatorna van. Aztán kiderült, hogy egy három gyökerű fogban sokszor 5 gyökércsatorna is van. Ha ebből csak hármat talált meg a fogorvos, akkor a gyökérkezelés után előfordult, hogy továbbra is fájt a fog, és el kellett távolítani. CT-vel meg lehet találni az összes gyökércsatornát, így mindegyik kaphat kezelést, és meg lehet őrizni a fogat” – mondja szakértőnk.

A CT-felvétel ára 19-20 000 Ft körül van, de a fogorvos szerint nem érdemes megspórolni, mert nagyon súlyos szövődményeket lehet megelőzni vele. „Gyakran látok fiatalokat, akiknek le van bénulva az arcuk egy része, és kifolyik rajta a leves, az innivaló – azért, mert egy fogászati kezelésen egy nem eléggé körültekintő orvos nem készített CT-t a szájukról, és megsértett egy ideget. A CT az ilyen esetek megelőzését is szolgálja.”

Kapcsolat

Elérhetőségeink

Cím:
1067 Budapest, Teréz körút 7.
Telefon:
+36-1-951-2145
+36-30-721-2978
E-mail:
info@1stdent.com
Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 9-19h

Kérjen visszahívást!